+38 096 339 93 63+38 067 238 51 01

Центр дистанційної освіти

Як з легкістю розпочати дистанційне навчання

Як тільки починається шкільне навчання після будь-яких канікул і дітям, і батькам інколи дуже важко “влитися” в звичний робочий ритм з ранніми підйомами, “подорожами” до школи, вечорами з домашками і ще купою всього, що треба налагодити. Але що, якщо це вже все в минулому, і налагоджувати життя родини вже треба по-іншому, адже ви вирішили почати новий етап в житті вашого школяра під назвою “дистанційне навчання”?
В голові одразу виникає купа питань і основне з них: як допомогти дитині налагодити своє “нове” навчання. Насправді не все так складно, як можна уявити, головне, бажання школяра та ваша підтримка. Основні задачі на початковому етапі для учня - це поставити цілі та створити зручний графік, щоб досягнути поставлених цілей та отримати хороші результати у навчанні. А нам, батькам, треба в цьому допомогти.
Отже, чому важливо мати цілі? Коли учень обирає дистанційне навчання або вимушено навчається дистанційно в карантин під час локдауну, навколо дитини знаходиться багато факторів та “пожирачів часу”, які відвертають увагу. А коли дитина має цілі, які вона хоче досягнути як у навчанні, так і у своїх захопленнях - простіше налаштуватися на навчальний процес та досягнути того, що вона прагне. Завдання школяра сформувати свої цілі на день, тиждень та як мінімум місяць, щоб розуміти, куди рухатися та як розподілити свій час між навчанням, захопленнями та відпочинком.

Коли цілі сформовані та поставлені, переходимо до графіка. Дуже часто, при переході на дистанційну форму навчання учень може “забити” на свій графік, вставати пізно, вчитися по ночах, але варто з самого початку допомогти зрозуміти школяру, що дистанційне навчання в першу чергу допомагає йому отримати корисні звички, а, особливо, розвинути свій скіл у тайм-менеджменті. Так, наприклад, учні дистанційної школи А+ мають окремий навчальний курс за філософією LifeLong Learning, який допомагає їм розвинути навички власної ефективності і навчитися ставити цілі та працювати з часом.
Звісно, дистанційна освіта дозволяє не вставати о 6 або 7 ранку, але й спати до обіду теж не варто. Навчання в дистанційній школі дає можливість учневі навчитися розпоряджатися своїм днем та своїм часом, а отже треба закладати корисні звички з самого початку. Продумайте разом з дитиною, який буде оптимальний час її пробудження в будній день, щоб і встигнути поснідати, відвідати ранкові онлайн-уроки (якщо вони є розкладі) або просто виконати завдання. Це може бути, наприклад, 8 ранку або 08.30. В принципі, реально ж за півгодинки привести себе до ладу та смачно поїсти. Дійсно дуже важливо визначитися з часом початку дня, оскільки від цього залежить весь день.

Illustration
Illustration

Так, з “основою основ”, а саме часом пробудження визначилися, поїхали далі - розбираємося з графіком дитини на день та на тиждень. Дуже радимо придбати зручний для дитини блокнот-графік або ж створити його, роздрукувавши шаблони з Інтернету, або просто завантажити додаток для фіксування планів на день.
Чому це важливо? Дитина має спробувати розподілити самостійно свій час і дотримуватися створеного собою графіку відповідно до навчальних потреб та поставлених перед собою цілей. Нехай ваш школяр самостійно розподілить свій навчальний час на основі розкладу навчання, розкладу позашкільних активностей і власного відпочинку. Навіть, якщо у дитини не вийде з першого разу створити свій ідеальний графік - нічого страшного, ви можете допомогти, а, головне, підтримати, дати пораду або навіть показати на власному прикладі, що ставити цілі, дружити з часом - це хороша база для розвитку себе, своїх навичок та знань.
В будь-якому випадку, дистанційне навчання допомагає стати дитині більш самостійною, тож дозвольте їй робити свої власні кроки і просто будьте поруч у разі потреби.
Бажаємо успіхів!